tisdag 23 maj 2017

Värld av aska


Vin har levt ett hårt liv, som tjuv och tiggare i Sista riket lever man inte länge, men Vin har överlevt en barndom där många skulle gått under. Kanske beror det på en speciell förmåga hon har, Vin själv kallar det ”Tur”. När hon möter en gängledare som inte är som alla andra. Kelsier tycks lita på Vin, och han verkar nästan vara snäll mot henne? Detta är något helt nytt för den unga flickan, som har mycket svårt att lita på någon.

Sista riket är en värld som styrs av den odödlige Överstehärskaren. I tusen år har han regerat, efter att, enligt legenden, ha räddat människorna undan från det hemska Djupet. I tusen år har aska regnat från himlen, växterna får endast gråa blad, inga blommor kan växa där aska regnar oftare än vatten från himlen, och på nätterna vågar sig ingen ut. Då kommer dimmorna fram, dimmorna där hemska monster, eller dimfödda lurar.

Vin tillhör Ska, som är den lägsta klassen. Alla Ska är Överstehärskarens egendom, men de har en adlig herre som styr över dem, och låter dem slita hårt på plantagen, eller annat hårt arbete, för att få en fattig kost i natura-betalning.

Kelsier talar med Vin och sina kumpaner om att man kan göra uppror mot överstehärskaren, och han säger sig till och med ha en plan för detta. Först skrattar man åt honom, men Kelsier har magiska förmågor, som annars bara den priviligierade adeln har, och snart lyssnar fler och fler på hans ord.

 

Brandon Sanderson blev känd för den breda publiken när han fick uppdraget att slutföra den framlidne Robert Jordans fantasysserie, Wheel och time.

Han har en rik, egen produktion, och detta är del ett i en serie som heter Mistborn. Den skiljer sig stort från Wheel of time-böckerna. Här finns inga tre sidors miljöbeskrivningar och annat som kan få vissa läsare att dra öronen åt sig. Detta är mer actionfyllt, och har även en tydligare, enklare, handling som driver boken framåt.

Jag rekommenderar verkligen boken till den som vill ha en dystopisk fantasybok, som ändå är fylld av hopp och upprorslusta!
Sista riket,  Brandon Sanderson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar