fredag 28 april 2017

tschick!! Skrattvarning.


Försök uttala denna titel. Det går. Det är värre att skriva in den rättstavad i en sökruta. Tänk då att detta är en förkortning för ett betydligt längre ryskt namn, (som jag inte tänker stava till här)
Det var väldigt länge sedan en bok fick mig att skratta och le roat så mycket som vid denna underbara läsning!
Tschick är en Roadtripp-ungdomsroman, som varmt kan rekommenderas till alla som någon gång velat göra en Galen roadtrip, samt till alla andra med för den delen.
Den tyske författaren Wolfgang Herrndorf, skrev denna roman direkt efter att han fick beskedet att han hade en elakartad cancersjukdom. Dödsbeskedet fick honom att genast sätta igång och skriva på sin drömbok. Den hann bli färdig och utgiven, sedan tog han sitt liv.
Tschick blev en genast klassad som en kultroman. Den handlar om den välartade, tråkiga tyske tonåringen Maik, och hur han en dag blir meddragen på en resa med sin smått kriminelle klasskamrat, ryssen Tschick. Denne har snott en gammal Lada som de ger sig ut med, och på väg ner genom Tyskland finner de galna saker såsom; vänskap, vänlighet, och andra osannolika saker som de inte förväntat sig.
Behöver jag säga att jag älskar språket också?


Tschick
Wolfgang Herrndorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar