tisdag 16 maj 2017

Trans-böcker

Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld
Hur okomplicerat som helst. Måns är Måns. Vi träffar honom i första kapitlet när han kommer till en ny stad med sin mamma, och sedan går han ut med skejtboarden. Han stöter på Mikkel, som utmanar honom på rampen. De ska avgöra vem som är Kung.
En enkel scen, två killar emellan.
Efter ett par kapitel berättar Måns om sin bakgrund, och jag är ledsen för spoilern, redan i rubriken. Måns föddes som ett annat kön. Han föddes som flicka. Men han har alltid vetat att han är kille. Egentligen har hans föräldrar förstått detta faktum ganska tidigt också, ,men här blir det faktiskt en del problem, speciellt för Måns pappa.
Det här är en väldigt kärleksfull bok, den handlar inte om romantisk kärlek, men om den mellan vänner och mellan barn och föräldrar. I en liten kort roman skriven för barn i mellanåldern, lyckas Jenny Jägerfeld få in SÅ mycket. Det här borde vara obligatorisk läsning för alla föräldrar, barn, och lärare!


Som komplement kan jag nämna att det även kommit ut en faktabok för ungdomar om att vara transperson. I mitt namn, en bok om att vara trans, av Moa-Lina Olbers Croall. Här förstår man att det kanske inte alltid är så okomplicerat att vara transperson, och att det kan finnas många varianter av transgender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar