torsdag 8 mars 2018

Gripande om främlingsfientlighet


Väntarna, Cannie Möller
Stor dos kärlek, mycket spänning, samt inlägg i flyktingfrågan.
 Väntarna är en otäckt trovärdig historia från dagen Sverige. Vi får följa livet i den lilla byn Bergås utanför Örebro. Här finns ett flyktingboende, där vi får följa Zara och Zahin, samt människorna runt omkring dem och boendet. Boken börjar med en händelse vi alla känner igen, eftersom det hänt i verkligheten om och om igen, den senaste tiden. Någon sätter eld på boendet. Lågorna slår ut genom fönstret och de boende flyr för sina liv.
Vi får följa två parallella kärlekshistorier; den mellan de två flyktingarna som jag nämnde ovan, samt den mellan Mira, som bor i samhället, och den 15 år äldre mannen Morgan. De blir båda engagerade för att hjälpa flyktingarna, och blir hjälplöst förälskade.
Främlingsfientliga krafter smider värre planer än att bara starta bränder, men vi får i denna bok följa med både till familjen hos rasisten, men också till flyktingarnas egna berättelser. Gripande historier om familjer som splittras, död, och förödelse.
Det här är en fin bok, där en bra avvägning finns mellan det hemska våldet, som vi inte kan blunda ifrån, samt den hoppingivande solidaritet och kärlek som människor visar varandra.
Spännande, gripande. Bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar